FAQ  

Hvor meget motion skal en Border Collie have?
En god gåtur hver dag (helst et sted hvor den kan gå uden snor) af en times varighed bør være Border Colliens ret, men derudover behøver den ikke meget motion. Til gengæld skal den have mulighed for at bruge hovedet - HVER DAG!

Kræver pelsen meget pleje?
Nej egentlig ikke. En langhåret Border Collie skal børstes igennem ca. en gang om ugen og ind imellem skal du klippe pelsen under poterne, op til den første trædepude på forbenene, på haserne og evt. ved ørerne. I fældnings-perioden kan du minske mængden af hår på gulv og møbler, ved at børste den oftere.

Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg kigger efter hvalp?
Først og fremmest skal du kigge på begge forældre. De giver et godt billede af hvordan deres hvalpe bliver som voksne. Hvis ikke du kan lide forældrene, så lad være med at købe hvalpen. Vær især opmærksom på forældrenes temperament. En Border Collie må hverken være sky eller aggressiv. Til gengæld skal den være energisk og aktiv. Du kan ikke forvente at hvalpenes mor "ligner en million". Det tærer på tæven at have hvalpe, men hun skal stadig være glad, åben og imødekommende.
En hvalp fra en god opdrætter vil strutte af sundhed, den har klare øjne og ren, blød pels. Hvalpene skal være trygge ved mennesker og søge kontakt. Du bør sikre dig, at de er godt socialiserede og vant til lyde og mennesker.

Er der nogen arvelige sygdomme, jeg skal være opmærksom på?
For at man må avle på en Border Collie, skal den være HD fri. Dvs. at den skal have HD status A eller B. Ligeledes skal begge forældre være øjenspejlede og fundet fri for arvelige øjensygdomme. Du bør sikre dig, at din hvalp er øjenspejlet i alderen 6 - 8 uger. I den alder kan man nemlig opdage øjensygdommen CEA. Senere risikere man, at symptomerne forsvinder i en periode, for derefter at dukke op igen. Hvis en hvalp har CEA vokser den ikke fra det. Har den det imidlertid ikke i 6 - 8 ugers alderen, så kommer det heller ikke senere!

Er det ellers en sund race?
Ja det er det! Man siger for sjov, at "Border Collier bliver ikke syge, de bliver skadede" og det er der noget om. Det er sjældent, at en Border Collie bliver syg, men deres høje aktivitetsniveau medfører ind imellem mere eller mindre alvorlige skader f.eks. sår på hornhinden (fordi de løber ind i en gren med så høj fart, at de glemmer at lukke øjnene) eller på trædepuder eller forskellige former for halthed. Det er heldigvis sjældent, at det går alvorlig galt, men med den fart en aktiv Border Collie har på, kan det gå rigtig galt. I de 5 år jeg har haft Border Collie, har jeg haft 2 alvorlige skader - en hund har revet tungen ud og en har revet korsbåndet i knæet over.

Hvilken stamtavle skal min hund have?
Lad dig ikke friste af avisannoncer, der reklamere med "fine engelske Border Collie hvalpe af bedste afstamning". Hvis hvalpene var så fine og deres afstamning så god, så ville de ikke være til salg i en tilfældig avis. Var det tilfældet, ville de være revet væk af seriøse opdrættere! Køber du hund efter sådan en annonce er der stor riskiko for, at du både støtter hundehandel og får en Border-Collie-agtig hund, der ikke er egnet til andet end at bo i en hundegård og arbejde 16 timer om dagen. Det er desværre ikke ualmindeligt at smarte forretningsfolk importere hele kuld af Border Collier og sælger videre i Danmark. De køber hundene meget billigt af engelske/skotske/irske bønder/fåreavlere og det er ofte de hunde, der ikke er gode nok til at blive solgt i hjemlandet. I Danmark er racen imidlertid ved at blive meget populær og mange falder for, at det er hunde, der er importeret fra racens hjemland, derfor er de lette af afsætte med en god fortjeneste.
Sørg for, at den hvalp du køber er stambogsført i DANSK KENNEL KLUB!

Er der nogen bestemte hunde, der er gode at kigge efter i stamtavlen, når man leder efter hvalp?
Ikke engang kongerigets bedste afstamning kan sikre, at en hvalpe vokser op og bliver en smuk, arbejdsivrig Border Collie. Køb derfor ikke din hund efter stamtavlen alene. Det er vigtigere at du synes om hvalpen end at du synes om dens forfædre. Når det er sagt, så er der da naturligvis hunde, der er værd at holde øje med i stamtavlen, men hvilke hunde det er, er der nok lige så mange meninger om, som der er Border Collie ejere. Mine favoritter kan ses på siden "Bemærkelsesværdige Border Collier".

Når en Border Collie er så intelligent, må den da være nem at træne?
Ja, det skulle man tro. Og hvis man ved hvad man gør, er det også en fornøjelse at arbejde med en Border Collie. Til gengæld lærer den det forkerte lige så let som den lærer det rigtige, så når du får din første Border Collie, er det en rigtig god ide at melde dig til træning i Border Collie Klubben, også selv om du har trænet andre racer før. Border Collien er en speciel race, med nogen meget stærke instinkter, som selv den dygtigste hundefører har brug for at lære at tackle.

Hvilke aktiviteter kan jeg dyrke med min Border Collie?
Kun fantasien sætter grænser for hvad Border Collier kan lære. De elsker aktiviteter som hyrdearbejde, agility, lydighed, spor eller flyball. Mange udstiller deres Border Collier eller deltager i nogen af Border Collie Klubbens mere sociale arrangementer f.eks. natløb eller skovture.

Hvad kan de ellers bruges til?
Jeg har hørt om Border Collier, der finder druknede mennesker på bunden af dybe søer, eller jager fugle væk fra start- og landingbaner på store lufthavne, så ikke fuglene kommer inde i flyenes motore og ødelægger dem. De kan trænes op til narkohunde, bombehunde, ID hunde, førerhunde, terapihunde, handicaphunde og meget mere. Som sagt: kun fantasien sætter grænser!