Crufts International Freestyle
10. marts 2007

Alle fotos: Allan Brown og David Hardman


Biscuits finish pose, Crufts 2007
Dean Martin "Sway"

Efter en lang rejse til England og 2 dage hvor jeg nød de engelske HTM og Freestyle finaler oprandt dagen som jeg havde ventet på med en blanding af begejstring og panik. Dagen for den Internationale Freestyle på Crufts 2007.

Oprindeligt var min Border Collie Whisper udtaget til at repræsenterer Danmark, men da han blev skadet, blev det Biscuit (Sheltie The Charmed Ones' Biscuit in Blue) - den danske reserve - der skulle forsvare de rød/hvide farver.
Da jeg endelig besluttede at jeg ikke kunne blive ved med at satse på, at Whisper skulle blive klar, var der kun ca. 1 måned til Crufts, så der var ikke lang tid til at få Biscuits program op på et niveau, der var godt nok til at konkurrere mod nogen at Europas bedste handlere. Tusind tak til Kath Hardman for alt din hjælp og opmuntring!
10 dage før Crufts havde vi en dansk konkurrence, hvor vi testede det nye program og Biscuit var slet ikke klar! Han arbejdede langsomt og tøvende og uden hans sædvanlige udstråling. Ikke lige hvad jeg havde håbet - det var i forvejen svært at holde selvtilliden oppe - vel vidende at min hund kun var fyldt 2 år og at han skulle op imod hunde, der konkurrerede på top niveau, allerede da han blev født!

Lørdag morgen ankom vi tidligt til NEC. Vi luftede hunde og fik indrettet vores "bænke". Selv de bedste engelske handlere kunne ikke have fået flere kort og Dannebrogs flagene kom fra alle sider... Ingen var i tvivl om hvor vi kom fra!

Mellem 8 og 9 var der opvarmning i ringen. Jeg tog Biscuit med og trænede enkelte små tricks, som han er glad for og så legede vi bold. 5 minutter i alt og derefter tilbage i buret. Ingen grund til at spilde krudtet - han skulle bare have en god oplevelse i ringen. Han virkede glad og tændt, så det beroligede mig en del. Bagefter tog jeg min discman og øvede programmet igen og igen indtil jeg vidste præcis hvor jeg skulle vare hvornår, så både dommere og publikum kunne se os.

Kl. 9 lavede Kath Hardman og hendes working Sheepdog Tipp opvisning i HTM. De dansede til Lumbyes Champagne Galoppen - et lille dansk islæt inden den internationale konkurrence. Kath er en af mine favorit handlere. Hun er super super dygtig til at fortolke musikken og hendes programmer er utrolig smukke, så det var en god start på dagen og det var dejligt at tænke på noget andet end mit eget program i et stykke tid.

Kl. 9.50 kaldte Gina Pink til briefing og kort tid efter skulle vi indfinde os i opvarmningsringen. De ville gerne have at vi var der mindst 30 minutter for konkurrence-start og jeg havde start nummer 5, så Biscuit skulle vente i næsten 1 time inden han selv skulle i aktion. Han er bedst hvis han ikke står og venter for længe, så jeg fik et bur op til ham, som han kunne sidde i indtil konkurrencens officials var helt desperate for at jeg skulle gå til start.

Inden Biscuit kom ind i buret, testede vi lige vores tricks. Biscuit nægtede pludselig at gå rundt om stokken, som han skulle i starten af programmet!!! Mindre end 1 time før vi var på, tog vi "gå rundt" ud af vores program og erstattede det med slalom rundt om stokken! Yiks! Resten så ud til at fungerer som det skulle.

Der var en fjernsynsskærm bag scenen, hvor man kunne følge de andres programmer. Ikke det samme som at se det live, men stadig spændende og bedre end at gå helt glip af alting.


Fra venstre:
Tidstager David Hardman, dommer Karen Sykes, dommer Richard Curtis og dommer Annie Clayton

Christiaan De Jong fra Holland startede med et program til "I'm an Englishman in New York". Det var et godt program, men de havde ikke rigtigt heldet med sig paa dagen.

Holland


Christiaan De Jong med Rhodesian Ridgeback blanding Looking for Dorothy Mae:

  Annie Clayton Richard Curtis Karen Sykes Gennemsnit
Content      
Accuracy      
Interpretation      
I alt
10. vinder
24,00

Alle HTM konkurrencer på Crufts var meget præget af nerver og det var den Internationale også. England - repræsenteret af Lesley Neville - virkede dog afslappet og lavede en god præstation, der bragte hende i spidsen... -Og der blev hun.

England

Lesley Neville med Working Bearded Collie Angus:

  Annie Clayton Richard Curtis Karen Sykes Gennemsnit
Content
9
9
9,4
9,133
Accuracy
9
8,9
8,8
8,9
Interpretation
9,5
9,3
9,8
9,533
I alt
1. vinder
27,59

New Zealand havde en virkelig dårlig dag. Gordon Setteren var ikke særlig tændt, deres koreografi var ikke imponerende og de missede mange tricks. Da jeg så hende, følte jeg mig mere rolig - jeg var ret sikke på, at jeg ikke ville ende som nr. sjok ;-). Usportsligt, men alligevel beroligende :-D.
Jeg talte en del med den New Zealandske handler bagefter og hun var meget tilfreds med deres performance og det er jo i virkeligheden det vigtigste.

New Zealand

Karen McCarthy med Gordon Setter Weblyn Lord Conner:

  Annie Clayton Richard Curtis Karen Sykes Gennemsnit
Content
8,8
7,5
8,8
8,1
Accuracy
8,5
7,4
7,7
7,867
Interpretation
9
7,5
8,5
8,333
I alt
9. vinder
24,3

Efter New Zealand kom Wales og jeg måtte forlade skærmen for at varme op og gøre klar. Mary Muxworthy var ikke selv tilfreds og de endte også som dårligst placerede ekvipage. Jeg havde på forhånd hørt meget om deres program, der skulle have en høj sværhedsgrad, god fortolkning og god publikums appel. Det var en af de ekvipager jeg havde været spændt på, men der var ikke rigtigt noget der fungerede for dem på dagen. Lige meget hvor meget man træner, så skal der også held til og det havde de ikke!

Wales

Mary Muxworthy with Border Collie Collywobble Celtic Harry:

  Annie Clayton Richard Curtis Karen Sykes Gennemsnit
Content
7,9
8,2
8,0
8,033
Accuracy
7,4
7,8
7,5
7,567
Interpretation
8,4
8,2
8,4
8,333
I alt
11. vinder
23,93

Endelig var det vores tur! Jeg var spændt og nervøs, men glædede mig også rigtig meget. Biscuit var tændt og glad og han virkede ikke særlig påvirket at det kæmpe publikum (mellem 6 og 7000 mennesker).
Jeg løber altid ind i ringen med Biscuit - det får ham op på mærkerne og han kan godt lide at løbe. Ind og hilse på dommerne og så op i hjørnet - indtage vores start pose - nikke til DJ'en - vente på at musikken skulle starte...

Første del af programmet gik strålende. Jeg følte mig ikke særlig nervøs eller påvirket af situationen, men da Biscuit skulle op på min skulder og lave "violinen", rystede min arm så meget, at han næsten ikke kunne sidde fast...
Nyt mål: Få ro på den arm inden vores finish pose!!!!!! :-)

Så kom vi op i det hjorne, hvor agility hundenen havde haft mål-område... Massere af godbidsrester på gulvet. Argh! Biscuit begyndte at snuse. Det føltes helt forfærdeligt og jeg missede enkelte tricks bla. et spring. Jeg har set det på video bagefter og det ser ikke slemt ud, men det føltes som om han snusede i evigheder og som om der absolut ingen kontakt var...
Da vi kom væk fra guffer hjørnet var Biscuit helt med igen og vores finish gik fint. Ro på armen og Biscuit op på skulderen. Forpoterne op på min hånd og rejse sig helt op præcis som musikken sluttede. Perfekt timing!

Puha - så var det overstået og jublen var den danske lejr ville ingen ende tage - luft trykket var lige ved at blæse Biscuit ned fra min skulder igen :-). Tusind tak til alle jer, der rejste til England for at støtte os. I var med til at gøre Crufts til en uforglemmelig oplevelse for mig.

Jeg havde lovet Helle (Larssen med Cookie) at vinke til danskerne når jeg løb ud af ringen og jeg overraskede mig selv ved faktisk at være modig nok til at gøre det - det må have været lettelsen over at vi ikke havde gjort os selv til skamme :-).

Om bag scenen og vente på pointene. Jeg følte at Biscuits havde snuset gennem halvdelen af vores program, så jeg var mildest talt overrasket, da vi gik ind på en foreløbig 2. plads. Fantastisk, men der var stadig nogen af Europas bedste ekvipager i vente...

Denmark

Emmy Marie Simonsen med Sheltie The Charmed Ones' Biscuit In Blue:

  Annie Clayton Richard Curtis Karen Sykes Gennemsnit
Content
9
8,5
9,6
9,033
Accuracy
9
8,4
9
8,8
Interpretation
9
8,5
9,4
8,967
I alt
4. vinder
26,8

Bag scenen stod Helle klar med bold og godbidder til Biscuit. Tak Helle! Stor belønning og en masse leg! Derfor så jeg ikke næste ekvipage Claudia Moser med Border Collie Darjeeling's Jewel. Jeg hørte senere at de lavede et varieret og underholdende program til Scooby Doo. De gik også ind på en foreløbig 3. plads kun 0,18 point fra Biscuit og jeg. Det var sikkert godt, at jeg ikke så det. Ellers ville jeg være blevet nervøs :-).

Switzerland

Claudia Moser med Border Collie Darjeeling's Jewel:

  Annie Clayton Richard Curtis Karen Sykes Gennemsnit
Content
9
8,7
9
8,9
Accuracy
8,8
8,7
8,7
8,733
Interpretation
9,3
8,7
9
9
I alt
5. vinder
26,62

Skotland var næst! Jeg havde set deres program før og havde ikke været imponeret, men WOW de havde trænet og forbedret deres koreografi! De lavede en imponerende optræden til et tyrefægter tema.

Scotland

Heather Smith med Bearded Collie Catch Her In The Skye:

  Annie Clayton Richard Curtis Karen Sykes Gennemsnit
Content
9
8,5
9,1
8,867
Accuracy
9
8,2
8,8
8,667
Interpretation
9,4
8,5
9
8.967
I alt
6. vinder
26,5

Belgien og Marleen Van Hees i ringen. Hun er et kendt navn i europæisk HTM og viste også overblik og ro i ringen. Endnu et godt og overbevisende program. Jeg er glad for, at jeg ikke skulle dømme denne klasse - der blev vist flot dog dancing og det kan ikke have været en let opgave.

Belgium

Marleen Van Hees med Australian Shepherd Adventure Gino:

  Annie Clayton Richard Curtis Karen Sykes Gennemsnit
Content
8,6
8,4
8,5
Accuracy
8,8
8,5
8,7
Interpretation
9
8,5
8,6
I alt
7. vinder
25,57

Jersey - ved Donelda Guy - viste et program med stor sværhedsgrad, men ikke meget publikums appel. Lidt kedeligt og dårlig udnyttelse af ringen. Ikke mit favorit program, men ikke desto mindre fik det super point og gik ind på en 2. plads.

Jersey

Donelda Guy med Working Sheepdog One Step Ahead:

  Annie Clayton Richard Curtis Karen Sykes Gennemsnit
Content
9,2
9,4
9
Accuracy
9
9
8,6
Interpretation
9,5
9,4
9
I alt
2. vinder
27,37

Sverige var næst. De lavede et rørende program til musikken fra Titanic. De havde høj sværhedsgrad, men lige som Jersey udnyttede de ikke ringen så godt og hunden gøede meget. Men alt i alt var det en flot præstation og de rykkede ind på en 3. plads.

Sweden

Frida Binette med Border Collie Blinka Blå:

  Annie Clayton
Richard Curtis
Karen Sykes Gennemsnit
Content
9
9,1
9,2
9,1
Accuracy
8,7
8,8
9,1
8,867
Interpretation
9
9,3
9,3
9,2
I alt
3. vinder
27,17

Sidste hund i ringen var Corinne Champagnas Parson Russel Terrier CWM Cadno Tenderness fra Italien. De havde været med i den engelske freestyle dagen før og havde lavet et fint program. Det gjorde de igen. De fik dog ikke helt overbevist dommerne og de endte på en 8. plads.

Italy

Corinne Champagna med Parson Russel Terrier CWM Cadno Tenderness:

  Annie Clayton Richard Curtis Karen Sykes Gennemsnit
Content
8
8,1
8,5
8,2
Accuracy
8,2
8,1
9
8,433
Interpretation
8,5
8,3
9
8,6
I alt
8. vinder
25,23

Bag scenen blev vi bedt om at gøre klar til præmie overrækkelse. Ind i ringen igen og denne gang så vi faktisk hvor stort det hele var og hvor mange tilskuere der sad rundt om ringen. Det var fedt at være i ringen, nu hvor det hele var overstået og vi kunne slappe af og nyde atmosfæren. Biscuit endte på en 4. plads og jeg var stolt og tilfreds. Det blev jeg ihvertfald, da jeg lige var kommet mig lidt over overraskelsen :-).

Det endelige resultat blev:
1st - England, Lesley Neville
2nd - Jersey, Donelda Guy
3rd - Sweden, Frida Binette
4th - Denmark, Emmy Marie Simonsen
5th - Switzerland, Claudia Moser
6th - Scotland, Heather Smith
7th - Belgium, Marleen Van Hees
8th - Italy, Corinne Campagna
9th - New Zealand, Karen McCarthy
10th - The Netherlands, Christiaan De Jong
11th - Wales, Mary Muxworthy

Konkurrencen var meget velorganieseret. Vi havde folk til at bære vores bure og rekvisitter op til opvarminingsringen og man kunne
dårligt blinke med et øje før en official spurgte om man var ok. Vi fik lov til at føle os som stjerner for en dag.

Helle, der havde støttet mig mig scenen og hjulpet mig gennem hele konkurrencen, hjalp mig med at pakke sammen. Alle 3 dommere kom og roste vores program og var meget begejstrede for Biscuits udstråling i ringen. De var ikke vant til sheltiere, der opfører sig som om, at ringen kun er bygget til dem!

Så gik vi ned mod bænkene igen. Ved indgangen til rummet blev jeg mødt at danskerne, der jublede og klappede. Biscuit og jeg følte os som hele det danske håndbold hold efter en VM sejr :-). Måske havde vi ikke helt fortjent så meget begejstring, men det var dejlig :-)
Vi fejrede vores placering med champagne - tak til min veninde Johanna, der havde sendt både champagne, glas og meget godt andet med til os! Jeg var ked af, at du ikke kunne være der sammen med os! Jeg savnede dig!

Resten af dagen gik med at nyde resultatet og at kunne slappe helt af. For første gang i en måned følte jeg ikke, at jeg burde træne...

Tusind tak til alle jer, der rejste til England for at heppe på os og støtte os. I var WOW! Det var super super skønt at have jer der! Især tusind tak Helle og Carina. De hjalp mig gennem sovnløse nætter - Carina via SMS (der vist også hold hendes værelses kammerater vågne - ups!) og Helle rent bogstaveligt ved at lytte til mit Sway musik halvdelen af natten og snakke den anden halvdel, når jeg alligevel ikke kunne sove. Helle gav oven i købet afkald på at se konkurrencen sammen med de andre danskere, for at være bag scenen sammen med mig.

Også tusind tak til Gina Pink, der var ansvarlig for HTM konkurrencerne på Crufts. Både hun og hendes ringpersonale var fantastiske. De gjorde et kæmpe arbejde, støttede samtlige deltagere og havde altid et smil og en venlig kommentar tilovers. Også tak til de 3 dommere, der gav afkald på deres egen mulighed for at kvalificerer sig til Crufts for at kunne dømme. Jeg finder altid dommerne ved en konkurrence skræmmende, men dette års Crufts dommere var smilende og afslappede - de virkede næsten menneskelige :-).

Efter Crufts blev jeg endnu 5 dage i England, hvor jeg boede hos en god veninde og nød at hvile lidt på laurebærene. Og nu skal jeg i gang med at koreograferer et nyt program til Biscuit, For at bruge Anjas (Nessie) ord, så har Sway spillet en gang for meget på mit anlæg!!!! :-)

 

Ud over den Internationale Freestyle om lørdagen, så blev den engelske HTM og Freestyle finale afholdt henholdsvis torsdag og fredag.
Resultaterne blev som følger:

Heelwork to Music Finale, torsdag d. 8. marts 2007:

På en delt 1. plads - begge med 26,7 point:
Gina Pink (tv) og Kath Hardman (th)

3. - Nicky Joyce, 26.40

4.- Marleen Van Hees, 26.37

5. - Kath Hardman, 25.33

6. - Lesley Brocklehurst, 24.93

7. - Lynda Edmondson, 24.80

8. - Carol Dodson, 24.70

9. - Ann De Rizzio, 24.63

10. - Carol Wallace, 24.53

Freestyle Finale, Fredag d. 9. marts 2007:

1. - Lesley Neville, 27.70


2.- Tina Humphrey, 27.63

3. - Kath Hardman, 27.47

4. - Jackie Clarke, 26.80

5.- Nicky Joyce, 26.57

6. - Lesley Neville, 25.87

7. - Jackie Clarke, 25.43

8. - Jill Davis, 25.40

9. - Corrine Campagna, 25.17

10. - Carol Mortimer, 23.83

*******************************************


Kath Hardman og Ginnie.
Ginnie er 14 år gammel, men i super form. Hun kom på en delt 1. plads i torsdagens HTM finale.