Gode firbenede samfundsborgere
Af Emmy Marie Simonsen

Direkte oversat betyder Canine Good Citizen (CGC) noget i retning af "gode hunde borgere" og det er netop det Canine Good Citizen testen skal bevise, at de hunde der består den er gode samfundsborgere, dvs. hunde der kan færdes i samfundet uden at være til gene for nogen.
Flere kennel klubber verden over har CGC tests, bl.a. holder de engelske CGC hold opvisning hver år på Crufts.

D. 15. og 16. juni blev der for første gang afholdt CGC tests i Danmark. Johanna Allanach og Emmy Marie Simonsen underviser normalt i lydighed i Border Collie Klubben i Sorø og de kunne godt tænke sig at give deres elever nye og anderledes udfordringer. Derfor kontaktede de den amerikanske CGC dommer Toni Mapes og inviterede hende til Danmark for at afholde og dømme CGC tests. Toni Mapes kontaktede AKC (American Kennel Club) og fik projektet godkendt og i juni 2001 blev det altså en realitet.


Dommer Toni Mapes sidder med BC Clan-Abby NZ-Kiwi-Phantom.

Den amerikanske CGC prøve består af 10 momenter, der alle skal bestås for at prøven er bestået. Momenterne er som følger (oversat fra det amerikanske prøveprogram):
1. Acceptere en venlig fremmed. Dette moment demonstrere at hunden vil tillade at en fremmed går frem mod ejeren og taler til vedkommende i en naturlig, hverdags situation. Dommeren går frem mod føreren og giver hånd, men røre ikke hunden.
2. Forholde sig roligt mens der bliver kælet. Dette moment demonstrere at hunden vil tillade, at en venlig fremmed rører ved den, når den er ude sammen med sin ejer. Dommeren kæler for hunden og går der efter sin vej. Hunden må ikke vise tegn på skyhed eller gøre modstand.


Marco og Mette i gang med øvelse 2
"Forholde sig roligt mens der bliver kælet".

3. Fremtræden og soignering. Dette moment viser, at hunden acceptere at blive soigneret og undersøgt og vil tillade en fremmed som f.eks. en dyrlæge, hundefrisør eller en ven af ejeren at gøre det. Dommeren undersøger hunden, børster den let, undersøger ører og begge forpoter.


Marquis var en af de sheltier, der bestod CGC.
Her er han og Anni ved at få undersøgt "Fremtræden og soignering"

4. Gå pænt! Dette moment skal vise, at føreren har kontrol over hunden når de går tur. Hunden må gå på enten højre eller venstre side, alt efter hvad føreren foretrækker. Der skal demonstreres en højre vending, en venstre vending, en omkring vending samt to stop. Hundens skal hele tiden gå i løs line.


Anni og Baloo - gå pænt

5. Gå gennem en gruppe. Dette moment demonstrer at hunden kan færdes roligt gennem et tæt trafikeret område. Hund og fører vil gå tæt forbi flere mennesker. Hunden må vise nogen interesse, men den må ikke virke overdrevent ivrig, sky eller som om den finder det ubehageligt.
6. Sit og dæk på kommando samt bliv! Dette moment demonstrer at hunden har fået nogen træning og derfor vil lystre førerens sit og dæk kommando samt kan blive i positionen mens føreren går 15 m. væk.
7. Kommer når der bliver kaldt. Dette moment viser, at hunden kommer når føreren kalder. Føreren beder hunde sidde eller dække, går 5 m. væk, vender front mod hunden og kalder hunden ind.
8. Reaktion på en anden hund. Dette moment viser, at hunden kan opføre sig ordentligt mellem andre hunde. To førere går med deres hunde frem mod hinanden, giver hånd, taler lidt sammen og fortsætter så. Hundene skal forholde sig roligt og må ikke vise mere end let interesse for hinanden.
9. Reaktion på distraktion. Dette moment viser, at hunden kan tackle overraskelser (ved vores test var det et grydelåg og en gryde slået mod hinanden). Hunden må ikke vise mere end almindelig interesse. Den må ikke gå i panik, vise aggression eller gø.
10. Overvåget adskillelse. Dette moment viser, at hunden kan efterlades hos en person som føreren har tillid til og bevare sine gode manere selv om føreren er ude af syne. Dommeren holder hunden i line, mens føreren går i skjul i 3 minutter.


Johanna sidder med Markus, der er ved at udføre øvelsen
"Overvåget adskillelse"

Ca. 30 danske hunde valgte at gå op til prøve. Hovedparten af dem var border collier, men der var også en del sheltier, et par collier, et par blandingshunde og en enkelt irsk terrier. Det var i øvrigt den første irske terrier dommeren nogen sinde havde haft oppe til en CGC prøve.


Lis og Ea

Følgende border collier bestod CGC:
Nikkiline (Ea), ejer Lis Hedegaard.
Bridacre Wisp (Whisper), Emmy Simonsen.
Hidden Farms Al Capone (Jimmy), Johanna Allanach.
Fæhunden's Dundee (Dundee), Susanne P. Hansen.
Fæhunden's Al-Minya (Ria), Emmy Simonsen.
Pikkupaimenen Chocolate Shake (Whizz), Johanna Allanach.
Border Top's Bastian (Bastian), Susanne P. Hansen.
Bluewyle Hazy Shade of Winter (Hazy), Emmy Simonsen.
Stensedals Twist'n'Shout (Spooky), Allanach/Thyrsgård.
Whenway Decorated Hero (Robbie), Emmy Simonsen.
Border Shock Charming Cyclone (Zapp), Susanne Prier Hansen.
Frankie (Mikkie), Line Gensby.
Stormy (Stormy), Erik Ussing.
Bluewyle Basic Rhythm So Blue (Bessie), Blom Larsen.
Altemera Dream Chaser (Chaser), Ingelise Ussing.
Pikkupaimenen Peach Delight (Meghann), Blom Larsen.
BorderShock Something Hot (Baloo), Anni Pedersen.
Joseph (Magnus), Blom Larsen.
Maliway Magic Moment of Love (Marco), Mette Jensen.
Fæhundens Emarkus (Markus), Fam. Dam.
BorderShock Queen Ofex (Nicole), Anni Pedersen.
Whenway Smokey Joe (Foggy), Johanna Allanach.


Whisper og Robbie bestod begge CGC

Følgende andre hunde bestod CGC:
Irsk Terrier Levetofte's Daffy Dog (Daffy), Mette Marie Larsen.
Collie Gardan Kiri Te Kanawa (Kiri), Emmy Simonsen.
Collie Fagerhøjs Schubert (Charlie), Laila Clausen.
Sheltie Toven The Full Monty (Monty), Johanna Allanach.
Blanding Siffer, Blom Larsen.
Sheltie Nightshelter Count On Me (Marquis), Anni Pedersen.
Blanding Monique, Anni Pedersen.
Sheltie Toven Catch Me If You Can (Tazz), Johanna Allanach.
Sheltie Silvercool Blushing Bride (Bridie), Johanna Allanach.
Sheltie Zarvo's Flashy Black Dream (Flashy), Laila Clausen.

7 Hunde valgte at gå til den udvidede prøve "Therapy Dogs International" (TDI). For at bestå den, skulle hundene have bestået momenterne i CGC prøven. I TDI prøven er alting bare meget voldsommere. F.eks. er den venlige fremmede der hilser på hunden slet ikke så venlig. Hun har stor hat og solbriller på, taler i en meget dyb stemme og vifter voldsomt med armene. Og når hundene går i gruppe, kalder personerne i gruppen på hunden, rækker ud efter den, går på en sær måde, laver sære lyde og en enkelt går med krykker, gangstativ eller køre i kørestol. Ud over den overdrevne CGC prøve, skal hunden bestå nogen ekstra momenter. F.eks. skal de i løs line kunne gå forbi noget lækkert mad, der bliver viftet foran næsen på dem.
Ikke nok med, at øvelserne i TDI prøven er gjort væsentlig sværere. Hunden skal også udføre dem langt mere præcist. Ved CGC prøven er dommeren forholdsvis overbærende, man får lov til at giv nogen ekstra kommandoer og man får lov til at hjælpe sin hund. I TDI skal hunden være hamrende præcis og den skal lystre førerens kommando straks. Der må ikke være nogen slinger i valsen. Grunden til dette er, at TDI hunde skal kunne tage ud på hospitaler, plejehjem og institutioner og fungere som terapihunde. Derfor skal de bare velopdragne og kunne holdes i ro under alle omstændigheder.


3 af de hunde, der bestod TDI:
Hazy (med diplomet i munden), Kiri (stående) og Ria (liggende).

De 7 hunde der bestod TDI prøven er:
Border Collie Hidden Farms Al Capone (Jimmy), Johanna Allanach.
Border Collie Fæhunden's Al-Minya (Ria), Emmy Simonsen.
Border Collie Pikkupaimenen Chocolate Shake (Whizz), Johanna Allanach.
Border Collie Bluewyle Hazy Shade of Winter (Hazy), Emmy Simonsen.
Collie Gardan Kiri Te Kanawa (Kiri), Emmy Simonsen.
Sheltie Toven The Full Monty (Monty), Johanna Allanach.
Sheltie Silvercool Blushing Bride (Bridie), Johanna Allanach.