DOGDANCING I TYSKLAND
Af Emmy M. Simonsen

Kært barn har mange navne - Heelwork to Music, Dogdancing eller Freestyle. Hvad man end kalder det, så er det et lydighedsprogram mixet med en masse tricks og fremført så det passer til et stykke musik. For mig er det, det ultimative samarbejde mellem hund og fører. Første gang jeg så Heelwork to Music var i 1996, hvor Mary Ray (England) sendte et videobånd med hendes opvisning fra Crufts til Danmark. Jeg så det på en lille skærm i en mørk stue, men det var fuldstændig ligegyldigt. Jeg lagde slet ikke mærke til omgivelserne - jeg sansede kun hunden, føreren og musikken i fuldstændig harmoni. Jeg var dybt berørt at det og vidste, at det ville jeg også…
D. 21. juni 1997 kom Heelwork to Musik til Danmark. Ved Europudstillingen i Bella Center lavede Jeanette Svensson med Border Collie Asko og Johanna Allanach med Border Collie Jimmy for første gang opvisning. De har siden lavet flere opvisninger rundt om i landet. I 1998 havde jeg min opvisningsdebut sammen med min Collie Kiri ved Dansk Collie Klubs 50 års jubilæum. Siden har jeg fået lov til at lave en række opvisninger rundt omkring i landet, bla. ved World Cup Finalerne i dressurridning på Wilhelmsborg, ved Show of Winners og for nyeligt på Roskilde Dyrskuet. Kiri er blevet gammel og min unge Border Collie Whisper har taget over.


Whisper opfører sit program til sound tracket til Harry Potter ved Roskilde Dyrskuet

I efteråret 2003 fik jeg et spændende brev. Anke Schubert fra Tyskland arrangerer den pt. eneste årligt tilbagevendende Dogdancing konkurrence i Tyskland "Norddeutsches Dogdance-Turnier" og hun skrev og inviterede mig til at være dommer ved konkurrencen i 2004. Jeg takkede selvfølgelig ja - beæret og spændt.

Så søndag d. 27. juni 2004 stod jeg meget tidligt op - stadig meget træt - fra min seng på Ankes gård i Tyskland. Det var dagen for konkurrencen og vi havde meget at nå inden første "dans" kunne starte.
Først og fremmest skulle jeg mødes med de andre dommere. Der er i alt 3 dommere til at dømme en dogdancing konkurrence. Gennemsnittet af deres point, er det endelige point tal ekvipagen får. Dermed sikre man, at bedømmelsen bliver så fair som muligt.
Mine med-dommere var Andreas Kroll og Meike Bockermann. Andreas løber agility og hyrder får med kelpier. Han har desuden lavet lidt dogdancing i Tyskland. Meike opdrætter Border Collie under kennelnavnet "vom Weideland" og har desuden en hundeskole, hvor hun underviser i lydighed, agility og dogdancing.


Dommerne fra venstre:
Emmy M. Simonsen (mig!), Andreas Kroll og Meike Bockermann

Vi fik en grundig briefing, med instruktion om hvordan vi skulle dømme, hvad der var tilladt og hvad der ikke var tilladt.
Bedømmelsen var delt ind i 3 hovedkategorier, der hver havde en række underkategorier. Hovedkategorierne var:
Indhold
     Hvor flydende og harmonisk er programmet.
     Bliver der vist et passende antal tricks
     Hund og førers fremtræden
     Publikums reaktion
     - osv.

Kvalitet
     Sværhedsgrad af tricks
     Udførelse af tricks
     Udførelse af fri ved fod
     Udnyttelse af ringen
     Hundens arbejdsstil (ser den ud til at have det sjovt)
     - osv.

Fortolkning af musikken
     Passer valg af musik til hunden (ekvipagen)
     Hvordan er musikken fortolket
     Koreografi
     - osv.

For hver underkategori kunne vi give mellem 1 og 3 point (det behøvede ikke være hele tal, men kunne f.eks. være 1,2 point), således at der var max 10 point i hver hovedkategori. Hvis en hund fik max point i alt fra alle domme, ville den altså få 30 point, 10 for indhold, 10 for kvalitet og 10 for musikfortolkning. Det skete nu ikke :-).

Kl. 10 sad vi i hallen, klar til at se første dans. Vi startede med Fun klassen, hvor det var tilladt at give godbidder, bruge legetøj, have hunden i line osv. Her blev der ikke givet point og der var ingen præmiering. Deltagerne var der kun for at prøve sig selv og hunden af. De fik en skriftlig kritik, som kunne hjælpe dem videre med træningen. Niveauet i denne klasse var meget svingende. Enkelte kunne end ikke få deres hund til at lave en simpel twist, mens andre efter min mening var helt klar, til at stille op i de mere officielle klasser. Fun klassen foregik i en separat ring, så der ikke blev tabt godbidder der hvor de andre hunde skulle danse.


Christel Botsch med Pelina fra Fun klassen giver tegn til,
at musikken "I am walking" kan begynde

Næste klasse var S-klassen. Her skulle indgå mindst 4 tricks i et program, der måtte vare op til 1½ minut. Der var 10 deltagere, blandt dem var den eneste danske deltager Anni Pedersen med Sheltie Marquis. De dansede til "Padetzsky Marsch" af Strauss. Marquis var i begyndelsen lidt betuttet over den høje musik, men Anni formåede at få ham med og de lavede et udmærket program, der placerede dem midt i feltet på en 5. plads med 18,7 point.


Eneste danske deltagere Anni med Marquis
De sluttede som nr. 5 i klassen

Vinder af klassen opnåede 27,2 point - det var Petra Nickelsen fra Tyskland med sin dygtige Griffon Theodor. De gik til sangen "Last night chill factor".


Petra Nickelsen med Theodor vand S-klassen

I M-klassen måtte programmet varer op til 2½ minut og der skulle være mindst 6 forskellige tricks. Her var der to ekvipager, der i særlig grad imponerede mig. Petra Possekel fra Tyskland med Border Collie Moni gik til "Abeteuerland" (eventyrland). Det er en stille og rolig sang, der handler om en ulykkelig og deprimeret kvinde. Hun møder en dreng, der tager hende med til barndommens eventyrland og viser hende hvor smuk verden i virkeligheden er. I bund og grund ret banalt, men hendes fortolkning og koreografi var super og hunden kunne nogen fantastiske ting og var desuden arbejdsivrig og lydig. Det rakte til 26,0 point og en 2. plads i klassen.


Petra Possekel med Moni

Den anden var Jenny Kothe med Border Collie LiZa. De gik til "Please Mr. Postman", som de fortolkede i et flot og meget moderne program, der bragte dem op på 27,2 point og en 1. vinder placering.

I L-klassen skulle der være mindst 8 tricks og musikken måtte vare 3½ minut. Vinder af denne klasse blev Silke Giese fra Tyskland med Border Collie Gael von Blumenhof. De opnåede dagens topscore: 29,2 points. Det var en super ekvipage i klasse med de allerbedste. Hunden kunne uendelig mange tricks og koreografien til sangen "Cabaret" var så indarbejdet, at det virkelig så ud som om de dansede sammen.


Silke Giese og Gael von Blumenhof

En anden ekvipage, som imponerede var Jennifer Bozze også fra Tyskland med sin brune Border Collie Glory vom Fürtherland. De gik til musikken "Peace in our life" og lavede et rigtig flot program, der indbragte dem 24 point og en 2. vinder placering.


Jennifer Bozzo og Glory vom Fürtherland

Så kom gruppe-konkurrencerne. Generelt havde niveauet i de forskellige klasser været meget svingende. En del hunde var efter min mening slet ikke klar til at stille op til en konkurrence, men vinderne i alle 3 klasser havde været værdige vindere med flotte, gennemarbejdede programmer. I gruppe konkurrencerne gik det imidlertid galt.


Første konkurrence var for par - dvs. 1 fører med 2 hunde eller 2 førere med to hunde. Der var kun to par tilmeldt. Det første var fra Tyskland. De gik til "James Bond Theme". Den ene ekvipage i parret, Rainer Helmig med Airedale terrier Urmel vom Sachsenborn lavede en flot opvisning. Desværre missede deres partner, Gabriele Heinze med blandingshund Duffy så godt som hver eneste trick.


Raimer Helmig og hans Airedale terrier vandt den svære L-klasse i 2003.
I år blev han individuelt nr. 5 og sammen med sin partner G. Heinze vandt han par-klassen.
Billedet her er fra den individuelle konkurrence, hvor han dansede til "C'era una volta".

De vandt alligevel klassen (14,5 point), fordi deres eneste konkurrent Jitka Peierová fra Tjekkiet med sine to abrikos-farvede pudler, åbenbart havde trænet helt forkert med sine hunde. Den ene så direkte bange ud hver gang hun bevægede en arm. Den anden stak af ud af ringen og dermed blev de diskvalificeret.


Jitka Peierová med puddelhund Larry vom Tannenfleckchen.
Billedet er fra den individuelle konkurrence, hvor de dansede til "Pretty Woman" i M-klassen.
Også her blev de diskvalificeret, fordi hunden stak af ud af ringen.

I gruppe-konkurrencen var der 4 grupper. To grupper fra Holland, der bestemt ikke imponerede. Faktisk var det de lavede nærmest pinligt. Desuden var der to grupper fra Tyskland, der gjorde det ok. Vindere blev "Pfoten mit Musik", der gik til "You're my mate" og lavede en hæderlig præstation og opnåede 21,1 point.

Dagens sidste gerning som dommer var at stå smilende ved præmie-overrækkelsen og lykønske vinderne. Jeg var træt, men det havde været en sjov og ikke mindst lærerig dag.

Hvis nogen har fået lyst til at deltage i næste års konkurrence, så følg med på Anke Schuberts hjemmeside www.hundespasshof.de. Der vil komme invitation, så snart datoen er fastsat. I år var der deltager fra Tyskland, Holland, Tjekkiet og Danmark. Ca. halvdelen af deltagerne kom fra Tyskland. De øvrige fra udlandet.